Bjerkli Gård, Straumfjordnes, 9151 Storslett         Tlf. 777 65 450         E-post: paal@bjerkli-gard.no
 
Kjekjøtt
- fra problemavfall til delikatesse


Vinteren 2000 begynte vi så smått å utforske produksjonen av kje-kjøtt. I de foregående åra hadde det vært vanlig å avlive alle kje som ikke skulle settes på som nye melkedyr rett etter fødsel. Dette har gitt en mindre trivelig hverdag for mange bønder - og innebærer også et avfalls-problem. Vi begynte så smått og plukke ut kje med stort vekst-potensiale, og slaktet dem selv i forskjellige vekst-klasser.

Venner og bekjente ble benyttet som testpanel på smak og kvalitet. Tilbakemeldingene var veldig gode. Da vi i tillegg fikk et godt samarbeid med innehaver av Bios Café var det ikke vanskelig å se et marked for produktet. Januar 2001 satte vi oss som mål å ta vare på 80% av alle kje innen en fem-års periode, i 2004 var vi oppe i 100%!

På grunn av kvotekjøp - i 2007 har vi 170 melkegeiter på stallen - har vi måttet redusere kjøttproduksjonen. Vi leverer likevel kjekjøtt til Bios Café.


Kjekjøtt - en delikatesse


Kjekjøttet er magert og kan sammenlignes med fjørfe- eller kaninkjøtt. Det er en ettertrakta råvare verden over - også i europeiske land som Frankrike og Sveits. Etterspørselen er også voksende i Norge, og mesterkokker som Arne Brimi har lovprist denne råvaren. Som grillmat er kjøttet helt fantastisk. Helstekt kjelår, gjerne marinert på forhånd, smaker fortreffelig. Kjekjøtt fungerer også svært godt i gryteretter og lapskaus. Stikker du innom Bios Café på Storslett anbefales kje i wok. Under noen oppskrifter med kje som basis.

Stekt kjelår innpakka i rotgrønnsaker (3-4 pers)

1 kjelår (1,5 kg)
1 bunt persille
salt og nykverna hvit pepper
8 store poteter
2 persillerøtter
2 gulrøtter
1 sellerirot
4 ss klaret smør el. olje

Bein ut låret, vask og finhakk persillen. Gni det inn i kjelåret sammen med salt og pepper. Skjær grønnsakene i tynne skiver, surr i 10 min. i en panne. Krydre med litt salt og hvit pepper. Legg litt av grønnsakene i ei ildfast form, legg låret oppå, dekk låret med resten av grønnsakene. Stek i ovn på 200 grader i 45 min. La forma hvile i 10 min. før servering.

Oppskrift fra Arne Brimi

Kje i rømmesaus (4 pers)

1,2 kg kjekjøtt med bein (bog, nyrestykke)
smør til bruning
1 1/2 ts salt
2 kryddermål pepper
2-3 dl vann
2 ts dill
2 dl rømme

Skjær kjøttet i serveringsstykker og brun det raskt i panna. Legg over i gryte, kok ut panna med litt av vannet og sil over i gryta. Tilsett salt, pepper og vann, kok opp og la kjøttet trekke ved 80 grader i om lag 40 min. Tilsett rømme og dill de siste fem minuttene. Om nødvendig kan sausen jevnes med maisennamel rørt ut i litt kaldt vann.

Oppskrift fra Opplysningskontoret for kjøtt

Langpanne med kje

Pensle en stor langpanne med smør eller olje. Del opp sadel og lår i passende serveringsstykker. Legg i panna sammen med oppskåret løk og gulrot. Sett i ovnen på 200° C. Snu stykkene med jevne mellomrom. Når alt er brunet ferdig, dryss litt salt og nymalt hvit pepper over. Senk temperaturen til 170° C, stek videre i 1 1/2 time. Slå over 4-5 dl vann og like mye fløte. Stek videre i 1/2 time. Sett hele panna på bordet sammen med nykokt gulløye, og du byr på et festmåltid.

Oppskrift fra Arne Brimi

 

 

 

 

 

 

 

Til toppen

Til startsiden
Melkeproduksjon
Litt historie
Kjøttproduksjon
Bildegalleri
Jordbruket i Nordreisa
Nyttige lenker
Kontaktinfo
Gjestebok
 
  Webdesign: Bjerkli Bilde&Design